Arvikafestivalen

Posted by Roger on November 03, 2014
Arvika, Företagande

Denna storslagna festival brukade locka 15 000-20 000 besökare varje år. 

I mitten juli anordnade arrangemangföreningen Galaxen Arvikafestivlaen. Det var över 2000 ungdomar som ställde upp varje år för att hjälpa till och agera som funktionärer. Många av dessa var volontärarbetare.

Arvika har varit ett kulturcentrum sedan början av 1900-talet och staden har länge varit stolt över sina många årliga aktiviteter. Och högt på listan stod deras festival som började 1992. I mitten av nittiotalet blev festivalen känd för att boka väldigt många inom synthgenren. Senare fick festivalen mycket större musikalisk spridning men fortsatte locka många synthare.

Runt 2005 fick man lov att trappa ner på kostanderna i hopp om att få upp festivalen på fötter igen. Man bokade till största del svenska artister. Och det såg ut att fungera för året efter hade de den mest framgångsrika festivalen sedan starten. Alla biljetter såldes och man fick lov att bygga upp en till campingplats för att alla skulle få plats. Och därefter fortsatte de att klättra uppåt. Två år senare kom 1000 besökare mer än tidigare. Man byggde ut och fixade till campingplatserna ytterligare.

2009 lyckade de få Depeche Mode på scen och så klart gjorde detta att de slog nytt besöksrekord.

Tyvärr höll lyckan bara i några år. 2011 fick man ställa in festivalen eftersom man sålt för få biljetter. Detta ledde också till att föreningen Galaxen ansökte om konkurs. Efter tjugo år av festande lades Arvika festivalen ned och ingen har ännu ersatt tomrummet som den lämnade.