Bygga hus i Arvika

Posted by Roger on July 23, 2014
Arvika

Att bygga sitt eget hus är antagligen den största investeringen man gör i sitt liv. Det är ett stort ekonomiskt åtagande som kräver en del eftertanke, inte minst i valet av material.

Olika material har olika egenskaper och kan vara av varierande kvalitet. Sedan måste man ha en bit mark att ställa sitt hus på. I storstadsregionerna har tomtpriserna skenat under de senaste tio åren, medan många trevliga småstäder fortfarande har rimliga tomtpriser.

Isolera

Småstaden som alternativ

Om man är flyttbar och har möjlighet att välja var man vill bo är Arvika ett bra alternativ att bygga sitt hus i. Arvika, en liten och trevlig stad i härliga Värmland, erbjuder både ett rikt kulturliv och bra kommunal service. Är du företagare kan du få vägledning av Arvika kommuns företagslots. Mer information om hur bygglovsprocessen går till i Arvika samt annat matnyttigt för den som ska bygga hus hittar du på kommunens hemsida.

Att välja material

När du väljer material är det inte bara kostnad du behöver ta hänsyn till. Du behöver även ha en idé om hur mycket underhåll du vill utföra på huset samt om du någon dag skulle vilja bygga till exempelvis ett burspråk eller uterum.

Taket är till att börja med den viktigaste delen av huset. Det syns på långt håll och ska skydda hela huset mot regn och snö. Här finns det många material att välja mellan, från det traditionella tegeltaket till moderna plåttak. Ett tegeltak är snyggt, men väldigt tungt. Modern takplåt är utformad så att det ser ut som taktegel, men väger bara en bråkdel av vad tegel väger. Därför kan man bygga ett enklare, lättare tak som blir billigare.

Det vanligaste i Sverige är att man bygger husstommen av trä då vi har gott om skog. Att mura ett hus idag är ovanligt likaså att bygga småhus i betong. Vad det gäller fasaden finns det däremot några alternativ. Även här kan man använda trä, som är billigt och vackert men inte underhållsfritt.

Trä måste hållas efter och målas med jämna mellanrum. Nu finns det fasadfärger som håller i många år, men förr eller senare är det dags. En fasad av tegel är i det närmaste underhållsfri. Den är dock tyngre och dyrare, och vill man någon gång göra ett ingrepp i fasaden, bygga ett burspråk till exempel är det lite knepigare med en tegelfasad.