Vara hyresvärd

Posted by Roger on August 17, 2018
Företagande

Du kan vara privatperson och fortfarande agera hyresvärd för en bostad. Det är inte bara stora företag som kan köpa fastigheter, du som privatperson kan också göra det. Du kan så klart driva det som en egen firma men behöver inte göra bara för att du äger ett hus. Du kan hyra ut det i privat regi. 

Som hyresvärd har du ett stort ansvar för huset, de enskilda lokalerna och lägenheterna och hyresgästerna. Du blir fastighetsskötare, besiktningsman, värd och ägare på samma gång. Först och främst ska du se till att skriva nya kontrakt med de boende så deras kontrakt är gentemot dig eller ditt företag och inte mot den tidigare husägaren. Du kan alltid anlita specialister såsom bostadsjurister för att granska kontraktet eller komma fram till ett nytt kontrakt.

Du borde också anlita en besiktningsman innan du fullgör fastighetsköpet. Det finns firmor som specialiserar sig på att besikta stora fastigheter. De kan sammanställa det allmänna tillståndet på huset samt skicket på varje lägenhet. Det kan krävas stora investeringar i fastigheten, det kan vara dags att renovera badrummen eller byta ut gamla och slitna kök. Du kommer helt klart få nöjdare hyresgäster och har möjlighet att höja hyran eftersom det anses som standardhöjande åtgärder på lägenheterna.