Värmländska pärlor

Posted by Roger on July 24, 2014
Arvika

Har man inte besökt Värmland har man definitivt något att se fram emot då landskapet bjuder på både det ena och det andra i form av bland annat intressanta historiska platser och spännande muséer.

Mårbacka

Näst intill ett måste när man befinner sig i Värmland är att avlägga ett besök på Selma Lagerlöf banrdomshem Mårbacka, som man hittar en mil utanför Sunne. Mårbacka är bevarat i den form gården var vid Selma Lagerlöfs död år 1940. Vid ett besök på Mårbacka ingår alltid guidad visning.

Björkborn

En annan svensk storhet som under sin levnad bodde i Värmland var Alfred Nobel som under sina sista år i Sverige bodde på Björkborns herrgård utanför Karlskoga. Det var också här som han i sitt laboratorium som fanns på gården utvecklade flera av sina uppfinningar. För bästa upplevelse bör man självklart delta i de dramatiska teatervisningar som sker på gården.

Värmlands museum

Vill man veta allting, eller i alla fall en hel del, om hur Värmland utvecklats genom historien från stenålder till nutid ska man inte missa Värmlands museum. Museet ligger vackert beläget på Sandgrundsudden mitt i centrala Karlstad. Förutom de fasta utställningarna finns här också ett antal tillfälliga utställningar.

Sandgrund Lars Lerin

Precis intill Värmlands museum hittar man den tidigare dansrestaurangen Sandgrund som numera inhyser den populäre konstnären Lars Lerins målningar. Lars Lerin hör till en av Nordens främsta akvarellister, vilket gör ett besök på Sandgrund till ett måste för den som gillar vacker konst.